top of page

KAS SINA OLID ÕIGEL AJAL ÕIGES KOHAS?

Kui sind ei olnud novembri algul ülikoolide ja ettevõtete koostööfestivali "Õigel ajal õiges kohas", siis on järgnev lühikokkuvõte just sulle. Festivalist osavõtnutele annab lugemine hea võimaluse kuuldut üle meenutada.



Festivali võõrustas seekord TLÜ. Ligi kolmesajale ettevõtete ja organisatsioonide esindajale tutvustasid Eesti ülikoolid ja uurimis-arenduskeskused oma värskemaid teadustulemusi ning arendusteenuseid. „Koostööfestival on mõeldud selleks, et nii teadlased kui ka ettevõtjad leiaks häid mõtteid koostööks ning et kasulikud mõtted saaksid hiljem ka teoks,“ ütles Tallinna Ülikooli teadusprorektor Katrin Niglas festivali osalejaid tervitades.


Katrin Niglas
Katrin Niglas

29 teadlase liftikõned olid koondatud märksõnade alla inimene, loodus, loovus ja masin. Käsitletud teemade ring oli lai: loodusturismist satelliitideni. Kui üldistada, on teadlaste uurimis-arenduse fookuses suurandmed, digitaliseerimine, inimese individuaalsus, inimkesksed tehnoloogiad ja looduskesksus.





Alljärgnevalt valitud noppeid teadlaste ettekannetest

  • Kristi Vinter-Nemvalts (TLÜ) rääkis, kuidas uus töötaja omandab tööks vajalikud teadmised ja oskused kiiremini ja efektiivsemalt, kui sisseelamisel arvestada tema individuaalsete õpiharjumustega;

  • Ilja Šmorgun (TLÜ) põhjendas, miks digilahenduste arendamisel on tarvis suuremat rõhku panna kasutajakesksusele, mitte niivõrd tootele;

  • Tanel Kärp (EKA) kirjeldas irratsionaalset inimest ja selgitas sedakaudu, miks on teenuste väljatöötamisel tulemuslikum arvestada inimeste alateadliku käitumisega, selmet üritada iga hinna eest inimese loomulikku käitumismustrit muuta;

  • Kadri-Liis Kusmin (TLÜ) keskendus meetoditele ja vahenditele, mis aitavad saavutada pädevust olemaks edukas tööstus 4.o tulevikutootmises;

  • Aaro Hazak (TalTech) näitas seoseid töökorralduse, töötajate tervise ja heaolu ning tulemuslikkuse vahel;

  • Tõnu Esko (TÜ) avas geenikaartide potentsiaali, ehk kuidas tervisevaldkonna suurandmed innovaatiliste toodete ja teenuste arendamisel abiks on.

  • Martin Möllits esitles TalTech'i iduettevõtet Timey, kus töötatakse välja kiiresti riknevate toiduinete (piimatooted, kalatooted, jne) seisundit jälgivat nutikat anduri, mis salvestab reaalajas toote/pakendi transpordil ja säilitamisel tehtud vead ning informeerib tarbijat toote tegelikust "parim enne" olukorrast.

  • Ivar Kruusenberg tutvustas TÜ hargettevõttes "PowerUP Energy Technologies" valminud jahtlaevadele ja mootorpaatidele mõeldud vesinikkütuseelemendil põhinev generaator: võimas, samas aga vaikne, kerge, kompaktne ning loodussõbralik.

Teadlaste lühiettekandeid häkkisid ettevõtete juhid paneeldiskussioonides.


Luminor Eesti juhatuse esimehe Gunnar Toomemetsa sõnul on oluline kasutada majavälist kompetentsi, et liikuda kiiremini ja paremini edasi. „Inimesel on ainult 24 tundi ööpäevas ja ise kõike ei jõua, isegi suures ettevõttes,“ selgitas ta.


Need lapsed, kes täna lasteaias käivad, ei tea täna töid, mida hakkavad täiskasvanuna tegema. Paljusid töökohti pole ilmselt veel olemas. „Arvestades, millist muutust me läbi elame, siis IT-taustaga insener ja koodikirjutaja on need, keda otsime tikutulega taga,“ lisas Toomemets.


Robotexi tegevjuhi Ave Laasi sõnul teevad tulevikus robotid paljud ülesanded meie eest ära, kuid jätavad tegemata selle, millega hakkama ei saa. „Kui mõelda tulevikule, jääb uuele generatsioonile ülesanne olla võimalikult loov,“ rääkis ta.


Brand Manuali ekspert J. Margus Klaar lisas, et loovus ja uute ideede leidmise protsess on kui kaart, mille järgi minna. „Vaja on ära tunda seosetuid fakte, mis on tegelikult omavahel seotud ning jõuda tulemusteni, mis on tagantjärele loogilised. See kõik on õpitav,“ selgitas ta.


„Kõrgkoolid koos ettevõtlus- ja avaliku sektoriga saavad olla nii innovatsiooni, majandus-kasvu kui ka ühiskonna arengu mootor,“ ütles koostööfestivali moderaator, Tallinna Ülikooli arendusprorektor Andres Jõesaar. Ta lisas, et festival on hea koht partnerite leidmiseks, sest kohal oli ligi 300 ettevõtjat, teadlast, koolitajat ja eksperti.


Koostöövõrgustiku ADAPTER partnerite korraldatav koostööfestival "Õigel ajal õiges kohas" toimub alates 2014. aastast. Järgmine kord „Õigel ajal õiges kohas“ olla on võimalik 2019. aasta sügisel Tartus.


댓글


댓글 작성이 차단되었습니다.
bottom of page